info@ro-home-timmerwerk.nl | +31 (0) 6 455 36 143

Waarom windenergie
Wie als particulier groene energie wenst op te wekken, denkt vaak al snel aan zonne-energie. Windenergie wordt vaak ten onrechte negatief benaderd. Maar in onze winderige streken halen kleine particuliere windmolens een rendement boven de 500 kWh per jaar. De grotere modellen halen een rendement van 1.000 kWh en meer.

Beeldvorming
Door de vele grote windmolens zowel op land als in zee en geplaatst door speciaal opgerichte bedrijven die meestal hun oorsprong hebben bij de energieleveranciers zelf, heeft men veelal de gedachte dat windmolens niet toepasbaar zijn voor de particulier. Maar die gedachte is niet helemaal terecht. Dat het ook anders kan kunnen we zien bij onze buurlanden Frankrijk en Duitsland. Daar zijn particuliere windmolens al enkele jaren een alledaags beeld.

Prijs particuliere windmolen
De prijs van een windmolen voor uw eigen energiebehoefte of voor een gedeelte daarvan begint zo ongeveer vanaf €800,-. De prijs is afhankelijk van onder andere:

  • Grootte van de windmolen (hoe groter de rotorbladen, hoe hoger het rendement)
  • merk
  • Plaatsing door firma of zelfbouwpakket
  • Type windmolen (horizontale of verticale as)
  • Electronica van de windmolen
  • Locatie van de plaatsing (dak of tuin)
  • Onderhoudscontract en/of garantie
  • Aansluiting

Opmerking: Door de bewegende onderdelen en losse plaatsing, zal een windmolen of turbine ook sneller slijtage vertonen of zelf stuk gaan, dan bijvoorbeeld zonnepanelen. Een windmolen is door de draaiende onderdelen meer kwetsbaar dan passieve zonnepanelen.

dbrht-windenergie-wewd01

De vereisten om een windmolen te plaatsen
I
n Nederland maar ook in België is het vaak moeilijk toestemming ( stedenbouwkundige vergunning ) te krijgen voor het plaatsen van particuliere windmolens. Bij de wat grotere modellen kan het zelfs nodig zijn dat er een milieuvergunning nodig is. Dit komt omdat de wat grotere modellen behoorlijk in de hoogte dient te werken om een goed rendement te halen. En het is juiste deze hoogte die mogelijk nadelen geeft voor de omgeving en zodoende wordt een windmolen regelmatig afgekeurd bij een bestemmingsplan of bouwvergunning.

Mogelijkheden
Op de particuliere windmolenmarkt zijn er diverse soorten windmolens. Laat u hierover goed voorlichten om te kijken wat voor u de beste windmolen is. Het plaatsen van een windmolen is afhankelijk van diverse factoren. Zo moet er voldoende windaanbod zijn in de regio en moet er bijv voldoende hoogte zijn. Hoe gunstiger de omstandigheden hoe hoger de elektriciteitsopbrengst.

Besparing
Hoeveel kunt u besparen met een windmolen met een piekvermogen van ca.400W.

Als we rekenen met een gemiddelde windsnelheid van 4,5 m/s levert de molen u 325 kWh per jaar. Als de gemiddelde windsnelheid 5,5 m/s is, loopt dit op tot zelfs 550 kWh. Een gemiddeld huishouden verbruikt ca.3.300kWh per jaar. Als we rekenen met een energieprijs van ca. €0.25 per kWh dan bespaart u met deze windmolen tussen de €80,- en €140,- op uw energierekening. Rekening houdend met een stijging van de energieprijs met 8% per jaar (gemiddelde over afgelopen 5 jaar volgens CBS) dan verdient u dit systeem terug in 8 tot 12 jaar.

Hoeveel kunt u besparen met een windmolen met een piekvermogen van ca.400W.

Als we rekenen met een gemiddelde windsnelheid van 4,5 m/s levert de molen u 525 kWh per jaar. Als de gemiddelde windsnelheid 5,5 m/s is, loopt dit op tot zelfs 750 kWh. Een gemiddeld huishouden verbruikt ca.3.300kWh per jaar. Als we rekenen met een energieprijs van ca. €0.25 per kWh dan bespaart u met deze windmolen tussen de €132,- en €190,- op uw energierekening. Rekening houdend met een stijging van de energieprijs met 8% per jaar (gemiddelde over afgelopen 5 jaar volgens CBS) dan verdient u dit systeem terug in 6 tot 8 jaar.