info@ro-home-timmerwerk.nl | +31 (0) 6 455 36 143

Wat is LED-verlichting
LED staat voor ‘Light Emitting Diode’. Dit is een lichtgevende diode, een halfgeleider, die licht geeft wanneer er stroom doorheen wordt gestuurd. Ook is LED verlichting een energiezuinige verlichting

Het gebruikte halfgeleidermateriaal is bepalend voor de lichtkleur. Iedere kleur is te maken, zoals rood, groen, blauw en hard wit/blauw licht. Gekleurde LED-verlichting is zuiniger dan warm witte LED-verlichting.

De kleur van daglicht (warm wit licht) wordt gemaakt door het aanbrengen van een laagje fosforescerend materiaal op de lamp. LED’s zijn klein (2-5 mm). In een lamp worden meerdere LED’s gebruikt, zodat ze samen veel licht geven.

dbrht-verlichting-vlwd01

Besparingsvoorbeeld
Een gloeilamp van 60Watt met gemiddeld 1000 branduren per jaar verbruikt 60 kWh per jaar. Een LED-lamp met een vermogen van gemiddeld 5 Watt en vergelijkbare prestatie verbruikt dus 55 kWh per jaar minder. Voor een stroomprijs van ca. € 0,22 per kWh, scheelt dit dus ruim € 12 per jaar. Na zo’n twee jaar verdient u dus € 12 per lamp per jaar. Hij is in aanschaf dan niet goedkoop, maar levert u zo elk jaar weer geld op. Daarbij gaat de lamp 10 tot 20 jaar mee (50.000 tot 100.000 uur).

Duurzaamheid
Led lampen zijn zeer energie zuinig, verbruiken maar liefst 90% minder energie dan een tradionele gloeilamp en gaan 50 keer langer mee. Bovendien zijn led lampen geen chemisch afval, maar kunnen gewoon bij het gewone huisvuil.

Het energieverbruik in de wereld neemt alsmaar toe, met bijbehorende klimaatveranderingen. Ten opzichte van de gloeilamp is bij 3 LED-lampen de jaarlijkse CO2-uitstoot 120 kg minder. Dat komt overeen met 6 bomen per jaar!

Toepassingen
LED-verlichting kan toegepast worden zowel binnenshuis als buitenshuis. Voor binnenshuis kunt u denken aan alle gangbare verlichting in een woning. Ook buitenshuis zijn er tal van mogelijkheden zoals gevelverlichting en tuinverlichting*.

Tuin verlichtingen met zonnecellen waarbij de opgewekte energie overdag wordt opgeslagen in een oplaadbare batterij en ‘s avonds automatisch de led’s aanspringen. Het voordeel hiervan is dat er geen (ondergrondse) bekabeling meer nodig is.

dbrht-verlichting-vlwd02