info@ro-home-timmerwerk.nl | +31 (0) 6 455 36 143

Regenwater hergebruik

HomeDuurzaam-bouwenHemelwaterRegenwater hergebruik

Regenwater her gebruiken

Met het oog op duurzaamheid kan ook gekeken worden om het regenwater te gebruiken voor diverse doeleinden. In Nederland is sprake van een behoorlijke hoeveelheid neerslag op jaarbasis. En het is o.a. dit regenwater wat u relatief makkelijk kunt opvangen in bijv. de houten regenton om te gebruiken voor de buiten- en/of binnenplanten. Nu is de opslag van een regenton wel wat beperkt en zou u dat natuurlijk liever beter willen benutten.

Wat is de gemiddelde neerslag in Nederland per jaar?
Omdat Nederland een gematigd zeeklimaat heeft betekend dat er bij ons het hele jaar door neerslag kan vallen. De gemiddelde neerslag per jaar in Nederland is 700 tot 900 mm.

Wat is er zo duurzaam aan regenwater
Door regenwater te gebruiken kunt u besparen op uw kosten van het kraanwater. Zo hoeft u minder water af te nemen en dat scheelt aan uw kant dus kosten. Eigenlijk is het ook wel een verspilling om gefilterd kraanwater in de tuin te sproeien. Aan de andere kant, als u gebruikt maak voor een gedeelte regenwater, hoeft er minder water opgepompt te worden en gefilterd en getransporteerd wat ook weer kosten bespaart en goed is voor het milieu.

Toepassingen regenwater
Het regenwater kan voor diverse toepassingen gebruikt worden. E.e.a. is afhankelijk van de opslagcapaciteit. U kunt het regenwater gebruiken voor het doorspoelen van de toiletten, tuin en planten, autowassen of wasmachine. Bij deze laatste is het wel belangrijk gefilterd wordt. Maar met een aantal van deze toepassingen kunt u tot wel 50% van uw waterverbruik besparen.

Graag gaan wij samen met u aan de slag om e.e.a. te berekenen en een waterbalans te maken. Dit een berekening die aangeeft hoeveel regenwater een huishouden dagelijks nodig heeft. De vraag moet natuurlijk wel kleiner zijn dan het aanbod want andersom heeft het geen zin en wordt er structureel met drinkwater bijgevuld.

Kleinschalig of grootschalig
Een eigen kleinschalige regenwateropvang behoeft geen grote investering te zijn. Uw meeste planten geven de voorkeur aan regenwater en ook voor andere doeleinden is regenwater prima te gebruiken. En ook visueel kan een dergelijke oplossing iets toevoegen aan het algehele aanzicht van uw huis.

Bij grootschalige wateropvang en meerdere toepassingen binnenshuis komen er wel wat meer kosten bij kijken zoals filtering en grotere opslag. Toch is het voor de langere termijn zeker een optie.

Voordelen van regenwater hergebruik

  • Ook voor het ramen zemen kunt u zeer goed gebruik maken van regenwater daar het minder kalk bevat en dus minder strepen veroorzaakt.
  • Met regenwater kunt u prima uw auto wassen. Juist omdat het minder kalk bevat is er veel minder last van strepen
  • Door uw toilet met regenwater door te spoelen bespaart u een hoop drinkwater en voorkomt u kalkaanslag op uw toiletpot.

Regenwater is goed voor de planten omdat het bepaalde stoffen minder bevatten zoals kalk maar juist meer sporenelementen en mineralen bevatten.

Related Posts