info@ro-home-timmerwerk.nl | +31 (0) 6 455 36 143

Houtstapelbouw Informatie

HomeHoutbouwHoutstapelbouw Informatie

Houtbouw
Houten woningen zijn lange tijd wat achtgesteld ten opzicht van de traditionele bouw. Toch zien we daar de laatste jaren, en zeker sinds de crisis, verandering in komen. Houtbouw lijkt weer een trend te worden en dat heeft diverse oorzaken. Zo heeft het onder andere te maken met duurzame ontwikkeling, of men heeft ontdekt dat houtbouw een goede manier van bouwen kan zijn. Ook kan het een persoonlijke keuze zijn om te kiezen voor een houten huis of houten chalet. Een houten huis brengt ons weer dichter bij de natuur maar houtbouw biedt ook ongekende bouwmogelijkheden.

Houtstapelbouw met handcrafted logs
Bij onze houtstapelbouw werken wij met handcrafted logs. Deze handcrafted logs worden vakkundig met de hand geschild en geven het houten huis of houten chalet een robuuste en natuurlijke uitstraling.

4.2

De massieve houten muren die zijn opgebouwd met handcrafted logs hebben een grote warmtecapaciteit. Het voordeel hiervan is dat de temperatuur binnen in de chalet niet snel zal stijgen of dalen. Dat gebeurt op een zeer langzame wijze. Hierdoor is het in een houten huis of houten chalet met handcrafted logs zomers ook heerlijk koel en in de winter lekker behaaglijk.

Een bijkomend voordeel van handcrafted loghouses of logchalets is het feit dat de luchtstroom binnen de normale waarden blijft door het gebruik van natuurlijke materialen. Hierdoor voorkomt men statische elektriciteit en zwevend stof. Voor astmatische patiënten is het daarom juist voor hen zeer aangenaam vertoeven in een houten huis of houten chalet. Kortom, redenen te over om te kiezen voor een loghouse of logchalet.

Houtstapelbouw met handcrafted logs

 • Een houtstapelbouw woning of chalet met handcrafted logs heeft een unieke en robuuste uitstraling
 • Een houtstapelbouw woning of chalet met handcrafted logs is sfeervol om in te wonen c.q. te recreëren
 • Een houtstapelbouw woning of chalet met handcrafted logs is zeer gezond om in te wonen. Dit door de vochtregulerende werking van het hout.
 • Een houtstapelbouw woning of chalet met handcrafted logs hoeft zeker niet duurder te zijn dan een huis uit baksteen.
 • Een houtstapelbouw woning of chalet met handcrafted logs is te bouwen in allerlei vormen.
 • Een houtstapelbouw woning of chalet met handcrafted logs is zeer duurzaam
 • Een houtstapelbouw woning of chalet met handcrafted logs kan worden voorzien van alle gemakken en comfort die u maar wenst.

4.1

Houtstapelbouw en productieproces
Als de bomen zijn gekapt worden deze eerst een aantal weken luchtgedroogd. Dit is nodig omdat een boom, als deze gekapt is, een behoorlijk percentage aan vocht in zich heeft. Door de logs / stammen in de lucht te drogen word dit percentage sterk verminderd. Na deze luchtdroging kunnen de stammen worden bewerkt. Door vakkundige handen worden deze logs passend op elkaar gemaakt. Alle buitenwanden en binnenwanden en dakbalken worden eerst gemaakt op de productielocatie. Als de hoofdconstructie staat worden alle logs genummerd en wordt het geheel weer gedemonteerd en getransporteerd naar de opbouwlocatie. Hier wordt het geheel weer op volgorde in elkaar gestapeld. Als de ruwbouw staat kan met de verdere afbouw begonnen worden. Het dak wordt dicht gelegd en eventueel voorzien van isolatie en ook kunnen de ramen en deuren geplaatst worden.

Omdat de stammen / logs luchtgedroogd zijn en nog een bepaalde hoeveelheid vocht bevatten zullen deze op de bouwlocatie nog verder indrogen na de opbouw van het object. Dit heeft als gevolgd dat het huis of chalet te maken zal krijgen met krimp. Met het plaatsen van de ramen en deuren wordt hier uiteraard rekening mee gehouden en kan dit proces van indrogen van de logs op een veilige manier plaatsvinden zonder dat u het merkt. Het indrogen van het hout is een vast gegeven bij houtstapelbouw met handcrafted logs en u mag er van uitgaan dat wij hier als specialisten rekening mee houden.

Houtstapelbouw en prijzen
Op de website staan tal van voorbeelden van loghouses en logchalets. De prijzen van deze loghouses en logchalets zijn opgebouwd uit een behoorlijk aantal variabelen. Hierdoor is het lastig om prijzen af te geven omdat de uiteindelijke prijs behoorlijk anders kan zijn. De prijs wordt onder andere bepaald door:

 • De grootte van de loghouse of logchalet
 • Het soort hout: vurenhout, grenen of larikshout
 • Het aantal deuren en ramen
 • De diameter van de logs
 • Glassoort: enkel- dubbel- of drie laags glas.
 • Het aantal kamers
 • Trappen
 • Balkonnen
 • Type dakbedekking: pannen, leien, dakpanplaten of stenen
 • Hoog groot moet isolatiewaarde zijn van de houten woning of chalet? 

Door al deze variabelen is het lastig om een juiste prijs af te geven en daarom is het belangrijk om met elkaar eerst een plan van eisen op te stellen alvorens er een gerichter prijsopgave kan plaatsvinden.

Houtstapelbouw en flexibiliteit
Als u meer wilt weten over handcrafted of een leverancier zoekt vooreen loghouse of logchalet dan bent u bij ons op het juiste adres. Wij maken iedere houten woning of chalet op maat. Het is vaak zo dat een klant toch specifieke wensen heeft en als dat mogelijk is passen wij dat gewoon in.

Om u een voorbeeld te geven: op onze website staat een schitterende foto van een logchalet “Slatina”. Deze chalet kunnen wij zonder problemen voor u aanpassen naar de gewenste lengte, breedte en hoogte. Hieronder een foto van een variant van chalet ‘’Slatina’’ zoals u die op de website kunt zien.

3.1

Houtstapelbouw en duurzaamheid
Bouwen met hout is duurzaam bouwen. Hout is een uiterst duurzaam materiaal is dat vele honderden jaren meegaat. We kunnen u voorbeelden laten zien van projecten die al honderden jaren staan.
Duurzaam hout is hout dat op een verantwoorde manier is geproduceerd. Bij de productie van duurzaam hout wordt rekening gehouden met:

Het milieu
Dat betekent onder meer:

1)       het bos in stand houden

2)       de biologische diversiteit waarborgen en

3)       rekening houden met de gevolgen voor bodem, water, landschappen en ecosystemen. Deze balans moet door houtkap niet verstoord worden.

Gecertificeerd hout
Een certificaat is een schriftelijke verklaring waaruit blijkt dat hout volgens bepaalde criteria is geoogst en die door een onafhankelijke derde is gecontroleerd. Er zijn meerde certificaten voor duurzaam hout met ieder hun eigen criteria.

Het hout dat Ro-home levert is gecertificeerd volgens EU-nomen (FSC-hout). Het FSC certifiseringsnummer is: COD FSC: SA-FM/CoC-1470 ( www.certificareforestiera.ro). Het hout wordt beheerd door Ro-Silva en voor onze productie aangekocht.

ForestStewardshipCouncil(FSC)
FSC is een internationale organisatie zonder winstoogmerk. FSC, opgericht in 1993, is het enige certificatiesysteem voor hout uit duurzaam beheerde bossen, dat wereldwijd gesteund wordt door boseigenaren, bedrijven, milieuorganisaties en andere maatschappelijke organisaties. Meer informatie: http://www.fsc.org

Related Posts