info@ro-home-timmerwerk.nl | +31 (0) 6 455 36 143

Houtskeletbouw Informatie

HomeHouten Huis BouwenHoutskeletbouw Informatie

Waarom houtskeletbouw ?

Het wonen in een huis of chalet in houtskeletbouw heeft een aantal belangrijke voordelen. Deze voordelen komen voort uit het feit dat houtskeletbouw zeer veel mogelijkheden biedt en gewoon de beste keus is voor een houten woning.

rhtm-houtskeletbouw-hskwd01

Opbouw van een houtskeletbouw buitenwand van een houten woning of chalet.

(* houtskeletbouw waarbij de buitenwandafwerking ook wordt gedaan met hout of een stucwerk.)

 • Houtskeletbouw en wooncomfort

De keuze voor een houten huis is eigenlijk ook een keuze voor een life-style. Een woning in houtskeletbouw heeft zeer goede isolerende eigenschappen waardoor u jaarlijks op uw energiekosten kunt besparen, wat met de huidige energie-prijsstijgingen een groot voordeel is. Een bijkomend voordeel van een houten huis of houten chalet in houtskeletbouw is dat deze zomers koel en ´s winters aangenaam warm is. Dit komt omdat een houtskeletbouwwoning “anders warm” aanvoelt. De wanden en het dak zijn gevuld met isolatie. Dit levert een constante en aangename temperatuur op die een positieve uitwerking heeft.

 • Houtskeletbouw en uitstraling

Een woning of chalet in houtskeletbouw heeft van zichzelf een natuurlijke uitstraling. Met houtskeletbouw zijn allerlei woningen en chalets te realiseren zoals u kunt zien bij de vele voorbeelden op deze website.

rhtm-houtskeletbouw-hskwd02

Een schitterend houten huis in houtskeletbouw met een geweldige uitstraling.

 

  • Houtskeletbouw en licht bouwen

  Een woning of chalet in houtskeletbouw is ongeveer 20%-25% lichter dan de traditionele bouw. Als gevolg hiervan kunt u mogelijk weer besparen op de funderingskosten omdat deze lichter uitgevoerd kan worden.

  • Houtskeletbouw en snelle bouwtijd
   Omdat wij werken met gedeeltelijk prefabricage van de houtskeletdelen is het mogelijk om al met een aantal dagen de woning of het chalet al overeind te hebben staan op de bouwlocatie en al met de afwerking te beginnen. Een mobiele kraan is dan meestal alleen de eerste dagen nodig voor het lossen en het neerzetten van het houtskelebouw framewerk.

  Door de mogelijkheid van prefabricage is houtskeletbouw een snelle bouwmethode. Na het plaatsen van de grote delen kan al vrij snel begonnen worden met de afwerking en kan de woning of het chalet binnen een periode van 10-12 weken geheel klaar zijn. Een houtskeletbouw woning of chalet is dus sneller voor bewoning gereed dan een woning die traditioneel gebouwd wordt. Een bijkomend van een snelle bouwtijd is dat u kosten kunt besparen op bijv. de bouwrente

  • Houtskeletbouw en droogtijd

  Omdat door de prefabricage de werkzaamheden allereerst in de fabriek zelf plaats vinden blijft het hout goed droog. Ook wordt het hout dat wordt gebruikt teruggedroogd tot het juiste luchtvochtigheidpercentage. De prefabricage in de fabriek is tijd die samen kan vallen met de aanleg van de fundering. Hierdoor levert onze houtskeletbouw tijdswinst op, en komt het de kwaliteit van alle bouwmaterialen ten goede.

  • Houtskeletbouw en duurzaamheid

  Het bouwen van een houtskeletbouw woning of chalet is een duurzame bouwstijl. Hout is een duurzaam materiaal is dat vele honderden jaren mee kan gaan.

rhtm-houtskeletbouw-hskwd03
Een voorbeeld van een houten huis uit ca 1600.

Ook bij het productie- en bouwproces is sprake van duurzaamheid. Ook kan gesteld worden dat houtskeletbouw milieuvriendelijker is t.o.v. de traditionele bouw. Hout is een vernieuwbare grondstof zonder schadelijk productieproces. Dat kan van de meeste andere bouwmaterialen niet gezegd worden!

Vanwege het belang van duurzaamheid hebben wij een aparte pagina voor duurzaam bouwen. Hier staan allerhande zaken op die voor u van belang kunnen zijn over duurzaam bouwen. Dit zal zo veel mogelijk up-to-date worden gehouden met de ontwikkelingen op de markt.

 • Houtskeletbouw en betaalbaarheid

Een woning of chalet in houtskeletbouw is gemiddeld 5%-10% goedkoper dan de traditionele bouw. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van het ontwerp en technische uitvoering. Om u als toekomstige woningbezitter van een houten huis of houten chalet nog beter van dienst te kunnen zijn hebben wij ook de mogelijkheid om budgetwoningen aan te bieden. Kijk voor meer informatie onder ‘budgetwoning’.

 • Houtskeletbouw en flexibele bouwstijl

Bij houtskeletbouw heeft u volop ontwerpvrijheid. Uiteraard dient elk ontwerp getoetst te worden of de constructie haalbaar is maar er is heel veel mogelijk. De ontwerpvrijheid is vrijwel onbeperkt. Of u nu kiest voor hoeken of een ronde vorm, alles is in goed overleg bespreekbaar. Is er na verloop van tijd sprake van een aanpassing of aanbouw dan kan dit meestal in dezelfde bouwstijl gedaan worden. Bij een interne aanpassing is het zelfs mogelijk om materialen her te gebruiken.

Houtskeletbouw en houtsoorten
Voor de houtskeletbouw zijn er verschillende houtsoorten die ieder zo hun eigen toepassing hebben. Voor het framewerk (het dragende gedeelte) gebruiken we vurenhout van een goede kwaliteit nl.: Abies Alba. Er zijn in overleg ook andere houtsoorten bespreekbaar maar standaard werken wij met vurenhout Dit vormt zo een goede en solide basis voor uw houtskeletbouw woning of chalet.

Voor de afwerking aan de buitenzijde werken wij standaard met vurenhouten logs van vier centimeter die met drie lagen behandeld is en horizontaal zijn aangebracht. Ook kan er gekozen worden voor bijvoorbeeld een afwerking met larikshout die zowel onbehandeld als behandeld aangebracht kan worden. Qua uiterlijk kan men ook kiezen voor een potdekselafwerking al dan niet zwarte uitvoering. Dat geeft weer een geheel andere uitstraling dan gestapelde logs. Zoals u ziet, zijn er vele mogelijkheden voor de afwerking met hout bij een houtskeletbouw woning of chalet.

Behalve de vele mogelijkheden voor de buitenwandafwerking zijn er ook voor de binnenwandafwerking vele mogelijkheden waar u uit kunt kiezen. Zo hebt u bijvoorbeeld de keuze voor een houten binnenwandafwerking of een afwerking met gipsplaten die u naderhand zelf nog afwerkt met een toplaag.

Wat houtkeuze betreft leveren wij o.a. vuren wandbekleding maar ook wit-eiken wandbekleding. Het wi-eik is een kwalitatief zeer hoogwaardig product met een zeer chique uitstraling zoals u kunt zien op onderstaande.

rhtm-houtskeletbouw-hskwd04

Wit-eik voor binnen- of buitenwandafwerking

Houtskeletbouw en isolatiematerialen
Bij houtskeletbouw is isolatie een belangrijk onderdeel. De dikte en het type zijn medebepalend voor de isolatiewaarde (EPC-waarde). Bij de meeste isolatiematerialen is de dikte maatgevend. Hoe dikker hoe beter. Er zijn ook andere isolatiematerialen verkrijgbaar die met een dunnere laagdikte een hogere isolatiewaarde halen. Maar hier hangt vaak wel weer een prijskaartje aan en dat zal tegen elkaar afgezet dienen te worden. Wij werken veelal met natuurlijke isolatiematerialen. Standaard gebruiken wij een minerale wol maar ook andere isolatiematerialen worden door ons gebruikt of kunnen gebruikt worden zoals:

 • Thermo-hennep
 • Schapenwol
 • Houtvezel
 • Gerecycled katoen
 • Vlas
 • Cellulose
 • Papiervlokken

Houtskeletbouw en ramen en deuren
De kwaliteit van ramen en deuren is bij ons in goede handen. Wij leveren verschillende kwaliteitsniveaus van standaard tot passieve ramen en deuren. Ook leveren wij behalve houten ramen en deuren ook kunststof ramen en deuren van een zeer hoog kwaliteitsniveau.

De ramen en deuren leveren we desgewenst in elke gewenste maat en vorm. In onze houten woningen en chalets werken wij standaard met HR++ glas voor de deuren en ramen.

Het is moeilijk om kwaliteit in woorden te vangen. Maar woorden zoals passie, vakmanschap en liefde voor het vak, waarborgen een goede kwaliteit. Al onze deuren en ramen voldoen aan het Nederlandse bouwbesluit bij toepassing van permanente bewoning.

De ramen en deuren kunnen geleverd worden in enkel-, dubbel- en tripelglas. Dit is afhankelijk van de functie en de gestelde eisen die worden gevraagd door ofwel de opdrachtgever of de gemeente. In onze houten huizen worden standaard draai-kiepramen geleverd met Duits hang- en sluitwerk. Het hang- en sluitwerk zijn van een zeer degelijke kwaliteit en voldoen aan de gestelde normen.

Als u zelf wensen en ideeën hebt voor ramen en deuren kunt u dat gerust met ons overleggen. Graag kijken wij dan met u wat haalbaar is. Ook voor de ramen en deuren geldt dat er zeer veel mogelijk is.

Houtskeletbouw en glas
Glas vormt ook een onderdeel van de totale isolatiewaarde van de woning of chalet. Standaard leveren wij onze houten huizen en houten chalets, voor zowel de houtskeletbouw als de houtstapelbouw, met HR++ glas.

De onderstaande soorten isolerend glas kunnen door ons worden geleverd.

 • Dubbel glas
 • HR+ glas
 • HR++glas

HR+++glas* (zie ook onze pagina “duurzaam bouwen””.

rhtm-houtskeletbouw-hskwd05

Principe werking van dubbel glas.

De zogeheten U-waarde van het glas is bepalend hoe goed uw glas isoleert. Hoe lager deze waarde is, hoe beter de isolerende werking. HR+++ glas is uit oogpunt van energiebesparing de beste keuze maar vanwege de hoge kosten wordt het alleen gebruikt voor woningen waarin de hoogste energiebesparing wordt nagestreefd. In passiefwoningen, passiefchalets of lage-energie woningen wordt dit dan ook veelal gebruikt. HR++ glas biedt bijna net zo’n hoge energiebesparing, maar wel tegen lagere kosten. HR++ wordt dan ook vaak toegepast.

Houtskeletbouw en afwerking
Bij onze houtskeletbouw is de afwerking van een zeer hoog niveau. Zowel de buitenzijde als de binnenzijde wordt met vakmanschap afgewerkt. Op onderstaande foto ziet u een afwerking met daarbij de keuze van de eigenaars om plafondbalken in het zicht te hebben. Deze plafondbalken worden door onze vakmensen netjes afgewerkt.

rhtm-houtskeletbouw-hskwd06
Zeer complete afwerking

Houtskeletbouw en architect
Wie een houten huis of houten chalet wil (laten) bouwen zal vroeg of laat te maken krijgen met een architect. Uw schetsen zullen moeten worden uitgewerkt door een architect en ook zullen er bouwtekeningen gemaakt dienen te worden en berekeningen. Deze tekeningen zijn allereerst nodig voor de aanvraag van een vergunning. Wij kunnen u door middel van onze eigen architecten van tekeningen en berekeningen voorzien die nodig zijn voor de aanvraag van een vergunning.

Ook bieden wij onze klanten de optie om een één op één contact te hebben met de architect bij u als opdrachtgever thuis. Deze kan dan in een persoonlijk gesprek de wensen bespreken en voor zover mogelijk zoveel mogelijk verwerken in een eerste tekening. Het grote voordeel is dat uw toekomstige woning direct zichtbaar wordt en in overleg aanpassingen gemaakt kunnen worden. U ziet uw woning stap voor stap groeien en kunt waar dat nodig is bijsturen. Deze gespreksessies worden altijd zeer gewaardeerd.

rhtm-houtskeletbouw-hskwd07

Van schets tot defintief ontwerp

Houtskeletbouw voordelen

 • Met houtskeletbouw heeft u een constructief hoogwaardige bouwmethode
 • Met houtskeletbouw heeft u een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Met houtskeletbouw zijn vele bouwvariaties en indelingen mogelijk
 • Houtskeletbouw heeft een korte bouwtijd en dat betekent minder bouwrenteverlies en levert u dus een financieel voordeel op.
 • De houtskeletbouw woningen worden standaard geleverd met een isolatiedikte van 200 mm
 • Onze houten woningen worden standaard uitgevoerd met HR++ isolatie glas
 • Met houtskeletbouw kunt u lagere energiekosten realiseren door optimale isolatie in de wand- en dakelementen
 • Een houten woning of houten chalet is duurzaam en milieuvriendelijk
 • Houtskeletbouw is een droge bouwmethode
 • Een houten huis heeft een gezond leefklimaat
 • Houtskeletbouw heeft een goede geluidsisolatie die geoptimaliseerd kan worden met geluidabsorberende isolatiematerialen
 • Onze houten woningen kunnen worden uitgevoerd met hang- en sluitwerk met politiekeurmerk veilig wonen
 • Houtskeletbouw is kwaliteitsbouw
 • Hoge brandwerende kwaliteiten
 • Met ons heeft u een betrouwbare bouwpartner die ook nazorg verleent indien dat nodig is.

Opleverniveaus van cascowoning, combinatie casco/sleutelkaar, of sleutelklaar.

U kunt bij ons terecht voor een woning of chalet in cascobouw tot sleutelklaar en alles wat daar tussen zit.

 • Houtskeletbouw en casco woningbouw
  Een houtskeletbouw woning of chalet laten bouwen is vaak een hele investering maar als u toch de beste kwaliteit voor een lage prijs wilt, en u bent zelf handig, of heeft handige behulpzame mensen in uw omgeving, dan is casco woningbouw wellicht iets voor u. In het geval van casco woningbouw verzorgt u zelf de uiteindelijke aftimmering en inrichting, waardoor u volledig de vrije hand hebt. Een casco-oplevering betekent bij ons dat wij de ruwbouw doen. Dit betekent dat wij de woning dak- en winddicht opleveren. De dakpannen zijn dan gelegd en kozijnen, ramen, deuren en glaswerk zijn aangebracht. Werkzaamheden die normaal gesproken vallen onder de afbouwfase, zullen dan door u zelf geregeld moeten worden. U moet dus zelf zorg dragen voor de afwerking van de binnenwanden, elektrische installaties, CV-installatie, tegelwerk, sanitair, timmerwerk, stukadoorswerk en schilderswerk.
  Houd er rekening mee dat het aanbrengen van al deze onderdelen veel tijd kost en vakkennis vergt als u het zelf wilt doen. Als u het uitbesteedt, krijgt u te maken met veel verschillende toeleveranciers en veel onoverzichtelijk papierwerk.
  Kortom: Pas op voor verkeerde zuinigheid, want u bent natuurlijk zelf verantwoordelijk voor de in eigen beheer uitgevoerde werkzaamheden.
  Voor meer informatie over cascobouw, zie ook www.cascobouw.nl
 • Houtskeletbouw en een combinatie van cascobouw en sleutelklaar
  U hebt bij ons de mogelijkheid om in overleg met elkaar te kijken naar een tussenvariant wat oplevering betreft. Uiteraard worden daar goede afspraken over gemaakt. In één of meerdere keren gezamenlijk overleg kunnen we dan kijken welke werkzaamheden u in eigen beheer wilt uitvoeren en welke werkzaamheden u door ons wilt laten uitvoeren.
 • Houtskeletbouw en sleutelklaar
  Het begrip sleutelklaar wordt door bouwend Nederland verschillend geïnterpreteerd. Vaak betekent het dat de woning geheel afgebouwd wordt, maar meestal blijken meerdere zaken toch niet inbegrepen te zijn. Doorgaans hoeft dat geen problemen te geven mits maar duidelijk gemaakt is waar u als opdrachtgever aan toe bent. Op die manier wordt voorkomen dat er financiële verrassingen komen waar beide partijen niet mee gediend zijn. Een scenario dat voor de betrokken partijen niet prettig is en eenvoudig voorkomen kan worden door alle afspraken zoveel mogelijk vast te leggen.

Houtskeletbouw en ‘nadelen’
Er zijn een aantal vermeende ‘nadelen’ die de ronde doen over houtskeletbouw maar die doorgaans onterecht zijn en hun oorzaak hebben in onvoldoende kennis en inzicht in de houtskeletbouw.

 • In een houtskeletbouw zijn de verdiepingsvloeren gehorig! Met simpele aanpassingen zoals bijv. een rubber laag en/of geluidsisolatie kan contactgeluid zeer sterk verminderd worden.
 • Een houten woning of houten chalet vergt veel onderhoud! nee, het houtskeletbouw framewerk zit droog weggewerkt en daar is geen onderhoud voor nodig. Wat de buitengevel betreft kan dit wel meer onderhoud vergen dan een stenen woning. Maar er zijn voor de afwerking van de buitengevel ook houtsoorten die nauwelijks onderhoud vergen. Wel belangrijk is de waterafvoer. Het hout mag niet vochtig kunnen blijven. De detaillering is dan ook erg belangrijk maar bij ons in vakkundige handen.
 • Een houten huis krimpt: dat klopt. Een houten huis zal na oplevering verder indrogen waardoor het huis inzakt. Hiermee wordt tijdens de productie rekening mee gehouden zodat u daar zelf geen zorgen om hoeft te maken. Het is een vaststaand gegeven waar normaal gesproken geen problemen van komen.

De nadelen die men wel een kan horen over houtskeletbouw komen vaak voort uit een stukje onwetendheid en blijken bij nader inzien geen echte nadelen te zijn.

rhtm-houtskeletbouw-hskwd08