info@ro-home-timmerwerk.nl | +31 (0) 6 455 36 143

Houten huizen.Algemene informatie

HomeInformatieHouten huizen.Algemene informatie

Informatie over houten bouw(houtbouw)

Houten huizen algemene informatie

Een houten woning of houten chalet is een exclusief product. De juiste aandacht ontvangen voor uw project is dan ook erg belangrijk natuurlijk. Graag leggen wij u het één en ander uit over houtbouw (houtskeletbouw en houtstapelbouw) en de daarbij behorende belangrijke aandachtspunten.

In Nederland zijn er meerdere bedrijven die houten huizen en houten chalets leveren en bouwen. Het is aan u de opdracht om voor u zelf de juiste bouwer te zoeken die het beste bij uw bouwplannen aansluit.

Het (laten) bouwen van een houten huis of een houten chalet is niet zomaar even iets. Het vraagt specifieke kennis die nodig is om de gewenste kwaliteit te behalen. Hiervoor zijn een aantal zaken van belang die we hieronder wat meer zullen uitwerken.

De hieronder benoemde factoren maken deel uit van het uiteindelijke resultaat en de kwaliteit.

Belangrijk is bijvoorbeeld:

 1. 1.       De temperatuur van het land

Afhankelijk van het land en locatie waar gebouwd gaat worden is het bijv. van belang om te kijken naar bijvoorbeeld de hoeveelheid zonuren in een land of locatie en de positie van het huis. Er is altijd een zonkant en een schaduwkant. De zonkant heeft dan bijvoorbeeld meer te lijden en daar kan rekening mee gehouden worden. Of het huis nu gebouwd wordt in Italië, Frankrijk, Oostenrijk, België of Nederland is wel bepalend. Er dient rekening gehouden te worden met de omstandigheden die per land behoorlijk kunnen verschillen zoals het klimaat. 

 1. 2.       De luchtvochtigheid van de locatie

Een onderdeel van het klimaat is de luchtvochtigheid. Hiermee wordt door ons rekening gehouden in verband met de droging van het hout. Als er geen rekening wordt gehouden met de luchtvochtigheid op de bouwlocatie kan dat in de toekomst problemen veroorzaken. Als het hout te droog aankomt, zal het op korte termijn vocht gaan opnemen vanuit de omringende lucht waardoor het hout gaat uitzetten. Als het hout een te hoog luchtvochtigheidsgehalte t.o.v. de bouwlocatie zal het te veel vocht verliezen waardoor het hout gaat scheuren, het huis te veel krimpt met alle nare gevolgen van dien. Het is daarom belangrijk om daar een evenwicht in te houden qua luchtvochtigheidpercentage. 

 1. 3.       Houtsoort

Wij werken met verschillende houtsoorten. De meeste houten huizen of houten chalets worden opgebouwd met grenenhout of vurenhout en soms ook lariks

Grenenhout en vurenhout zijn van dezelfde familie (naaldbomen) maar het hout is niet gelijk. 

Zachthout

 • Grenen: heeft een mooie kleur maar is erg zacht hout. Vaak worden hier ook meubels van gemaakt. Grenenhout is wat krasgevoelig.
 • Vuren (Abies Alba): deze boom kan wel 40m hoog worden met een kaarsrechte stam, een witgele kleur, iets lichter van kleur dan grenen, maar is wel een sterker houtsoort.
 • Vuren (Abies Pinacea): gelijk aan de Abies Alba, maar heeft minder noesten/kwasten en de kleur is meer gelig.
 • Vuren (lariks): is wat vettig en hierdoor meer bestand tegen vocht. De kleur is geel/groen en ruikt erg lekker. Is het sterkste hout in de categorie vurenhout maar ook wel duurder. Een voordeel van lariks is dat het onbehandeld aangebracht kan worden. 

Hardhout

Witte eik: heeft een zeer mooie, strakke en chique uitstraling. Wit eik kan gebruikt worden voor houtstapelbouw, buitenbekleding, binnenbekleding en skeletbouw. Het voordeel van hardhout is dat in deze houtsoorten geen boktor kan komen. Het is een zeer duurzaam hout. 

 1. 4.       Technieken

Er zijn vele methoden voor het bouwen van een houten huis of houten chalet. Wij hebben een aantal bouwmethoden die wij wat meer zullen toelichten. Elke bouwwijze heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. 

 • Houtskeletbouw: van buiten naar binnen gezien:              
  • gevelbekleding van verschillende dikte (19mm-40mm-60mm-80mm-100mm)
  • regelwerk t.b.v. spouw/ventilatie
  • osb-platen 12mm
  • anticondensfolie
  • skeletframe met isolatie (dikte is afhankelijk van de Rc-waarde die gevraagd wordt)
  • anticondensfolie
  • osb-platen 12mm
  • regelwerk t.b.v. spouw voor elektra
  • binnenwandbekleding met schroten of gipsplaten of een ander materiaal. 
  • Houtstapelbouw: diverse uitvoeringen. 
   • Houtstapelbouw met rechthoekige logs (enkelwandig) 

Houtstapelbouw met rechthoekige logs: er wordt gebruikt gemaakt van een veer en groef. Er kan tot 8cm gewerkt worden met massieve logs. Boven de 8cm werken wij met gelamineerde logs. De dikte kan variëren van 4cm tot 20cm. Optioneel kan er bij deze uitvoering gewerkt worden met een geïsoleerde buitenwand. Eerst hebben we dus de rechte logs aan de buitenzijde. Aan de binnenzijde wordt dan een regelwerk voorzien met isolatie waartegen dan de binnenbekleding geplaatst word met bijv. gipsplaten of schroten.

   • Houtstapelbouw met ronde logs (enkelwandig). Machinaal bewerkt of handmatig geschilde logs. (handcrafted is ook een veel gebruikte term hiervoor) 

Houtstapelbouw met ronde logs: ronde logs kunnen massief zijn maar ook gelamineerd. De diameter varieert van ca. ø16cm tot ca. ø35cm.

  • Houtstapelbouw dubbelwandig (met isolatie tussen de dubbele wand) in rechte logs of halfronde logs. Bij deze methode gebruikt men machinaal bewerkte stammen/logs. 
 1. 5.       Voor- en nadelen van de diverse bouwmethoden

Tijdens het eerste gesprek zullen de voor- en nadelen worden besproken. Hiervoor zorgen wij dat er tijdens het gesprek de juiste kennis aanwezig is om u zo goed mogelijk van dienst te zijn. In overleg met u kunnen we dan bekijken welke bouwmethode het beste bij u past en wat in overeenstemming is met het bestemmingsplan.

 1. 6.       Ramen en deuren

De ramen en deuren kunnen we leveren in diverse kwaliteiten. Wij kunnen op dat vlak zeer veel aanbieden. Er kunnen ramen en deuren gemaakt worden van vurenhout maar ook de betere houtkwaliteiten zoals Meranti, Mahonie en Iroko kunnen toegepast worden. Het beslag van de ramen en deuren is van een zeer goede kwaliteit. Ook dubbele deuren en schuifvouwwanden zijn door ons leverbaar. Vraag ons naar de mogelijkheden 

 1. 7.       Isolatie

Er zijn behoorlijk wat isolatiematerialen mogelijk in de houtbouw. Standaard gebruiken wij een minerale wol. Dit kan uiteraard in verschillende diktes geleverd worden en is afhankelijk van de benodigde isolatiewaarde. Ook werken wij met andere, natuurlijke materialen zoals thermo-hennep, schapenwol, houtvezel etc. Voor woningbouw zijn vastgestelde isolatiewaarden die gerealiseerd dienen te worden. Hierdoor is niet elke bouwmethode geschikt voor permanente bewoning. Wij kunnen met gespecialiseerde software de juiste Rc-waarde berekenen per bouwmethode. Door de isolatiedikte of isolatiematerialen aan te passen kunnen we kijken wat prijstechnisch de meest gunstige methode is zodat de gewenste RC-waarde behaald word. 

 1. 8.       Opbouw

Veel bouwbedrijven bieden de mogelijk om complete pakketten te laten leveren. Dit kan een wens zijn van u als koper om hiermee geld te besparen. Wij raden dit in de meeste gevallen af. Het bouwen van een houten huis of houten chalet vraagt veel kennis, vakmanschap en ervaring. Als er in de basis iets fout zit kan dit later tijdens de bouw van het huis terugkomen met mogelijke teleurstellingen tot gevolg. Een bijkomend nadeel van zelfbouw is de garantie. Alle verantwoording ligt dan bij u. Als er iets fout gaat zit u met de problemen. Wij bouwen onze geleverde houten woning of houten chalet graag op met een gespecialiseerd team dat al vele houten huizen en houten chalets gebouwd heeft in diverse landen in Europa. Op deze wijze bent u verzekerd van een goede kwaliteit en kunnen wij ook garantie geven op de structuur. Als u toch de opbouw zelf ter hand wil nemen: bezint eer u begint. Goedkoop kan achteraf duurkoop zijn en dan bent u en meer geld kwijt en een illusie armer en een teleurstelling rijker. 

 1. 9.       Prijzen

Heel vaak wordt ons gevraagd naar de prijs van een houten woning of houten chalet. Hoewel de vraag logisch is en makkelijk gesteld wordt is het antwoord daarop nog niet zo eenvoudig. Er zijn veel factoren die de uiteindelijke prijs bepalen.

 • De structuur van het huis, welke bouwmethode is gewenst
 • Aantal kamers (hoe meer kamers, hoe hoger de moeilijkheidsgraad)
 • Aantal deuren en ramen
 • Welke houtsoorten zijn gewenst?
 • Isolatiesoort en benodigde dikte vanwege de Rc-waarde?
 • Soort dakbedekking
 • Dakkapellen
 • Soort vloeren
 • Lakken/beitsen
 • Bouwlocatie c.q. bereikbaarheid 

Om een juiste prijs te maken vinden wij het belangrijk om de perso(o)n(en) achter de aanvraag beter te leren kennen. Dit geeft ons de mogelijkheid om goed op uw wensen in te spelen. Een gesprek is voor beide partijen een belangrijk onderdeel als eerste stap in de aanloop naar uw ideale woning. Dit eerste gesprek doen wij geheel vrijblijvend en kosteloos. U bent hierdoor niet aan ons gebonden.

 1. 10.    Architect

Tijdens de eerste fasen van de bouw van uw droomhuis bieden wij u een bijzonder concept met een van onze architecten. Wij bieden u de mogelijkheid om samen met onze architect uw droomhuis op te zetten. De architect kan met zijn laptop bij u thuis komen en zo samen met u uw droomhuis vormgeven. Zo hebt u direct invloed op het resultaat en kunnen er direct keuzes gemaakt worden wat betreft de vormgeving en uitstraling.

Het Ro-home team

 • Marco de Leeuw (berekeningen en offertes, tekeningen en technieken)
 • Marian Spataru (communicatie en bouwtechnieken)
 • Liviu Pop (ingenieur en bouwconstructeur)
 • Bogdan Cuilei (architect)
 • Rosu Mara (3D specialist)