info@ro-home-timmerwerk.nl | +31 (0) 6 455 36 143

Waarom een douche WTW
Om het douchewater te verwarmen is energie nodig. Maar bijna alle energie die gebruikt is om het water te verwarmen verdwijnt door de afvoer. Dat is jammer en niet nodig. Met een douche warmtewisselaar(douche- WTW) kunt u het grootste deel van de warmte, dat nog aanwezig is in het gebruikte douchewater, recyclen!
Uw eigen afvalwarmte is een duurzame energiebron die letterlijk voor het grijpen ligt.

Bij een gemiddelde douchebeurt van circa 5 minuten en een verbruik van circa 12liter per minuut bent u ongeveer 60liter water kwijt met een temperatuur van rond de 40°. Dit is water die u normaal gesproken gewoon kwijt bent en daarmee ook de warmte en energie die nodig is geweest om het water op temperatuur te brengen.

Om u een idee te geven hoeveel energie daar voor nodig is kunt u denken aan een grote pan water van 60liter en die op een gasfornuis te verwarmen tot een temperatuur van 40°.

dbrht-douche-dchwd01

Hoe werkt het een douche WTW
Het blijkt in de praktijk dat niet alle warmte teruggewonnen kan worden maar toch nog wel een behoorlijk deel, namelijk meer dan de helft.

Het principe van de warmtewisselaar werkt als volgt. De wisselaar is samengesteld uit twee concentrische buizen. Door de binnenpijp stroomt het afgevoerde douchewater. Dit douchewater stroomt langs de wand van de buis met grote snelheid naar beneden. Het leidingwater dat verwarmd moet worden stroomt door het ringvormige kanaal tussen de buitenpijp en de binnenpijp.

De waterinhoud van de warmtewisselaar is zeer weinig en bedraagt maar 0,3liter waardoor de warmtewisselaar heel snel reageert zodra er gedoucht wordt.

Besparing door een douche WTW
Een douchewater warmtewisselaar;
– Bespaart bij 4 persoonshuishouding gemiddeld circa 200 m3 gas per jaar!
(Hoe meer personen in een huishouden en hoe meer (langer) er wordt gedoucht hoe groter de besparing!)
– Wordt de laatste jaren regelmatig in nieuwbouwprojecten toegepast om aan de verplichte EPC-norm te voldoen.
– verdient zich in 3 – 5 jaar terug (afhankelijk van het gebruik van uw douche)

Douchepijp WTW
De douchepijp warmtewisselaar is bedoeld voor plaatsing in een verticale afvoer onder een douchebak. In de verticale afvoer is hiervoor wel een ruimte nodig van circa 2.5m en dat kan dus meestal alleen als de douche op een verdiepingsvloer is geplaatst. Deze uitvoering kan tot wel 65% van de warmte terug winnen uit het afvoerwater!

dbrht-douche-dchwd02

Douchebak WTW
Als er geen ruimte is voor een douchepijp wtw is nog een mogelijkheid en dat is een warmtewisselaar gecombineerd met een speciale douchebak is voor die gevallen waar de douchepijp warmtewisselaar niet kan worden geplaatst. Deze uitvoering komt in de plaats van een gewone douchebak en kan tot wel 55% van de warmte terugwinnen uit het afvoerwater!

Beide uitvoeringen zijn uitgebreid getest en gekeurd en voldoende aan alle betreffende wetten en eisen. Mits geïnstalleerd volgens de voorschriften is er geen gevaar voor legionella.

dbrht-douche-dchwd03