info@ro-home-timmerwerk.nl | +31 (0) 6 455 36 143

Wat is domotica
Het geheel aan elektronica in huis wordt ook wel domotica genoemd. Domos is het Latijnse woord voor ‘huis’, en wordt gekoppeld ‘elektronica’. Het gaat dus om alle elektrische apparaten en de technologie in huis die met elektronica en informatica werkt.

Domotica vergemakkelijkt het wonen en leven en wordt voor verschillende toepassingen gebruikt. Het is een stukje gemak en comfort en om het menselijke werk te verlichten.

Wat zijn de voordelen van domotica
Domotica verhoogd het comfort van de mens. Het is steeds mogelijk om de verschillende apparaten te vervangen, te verwijderen, of om nieuwe aan te sluiten. Zo kan je steeds de elektronica aanpassen aan je eigen voorkeur en wensen.

Domotica wordt ook steeds veiliger. Vaak zijn er alarmsystemen of voorzieningen voor de veiligheid, die het gebruik veiliger maken. Ook al wordt er vaak veel elektriciteit gebruikt voor de domotica, toch zijn deze steeds vaker slim afgesteld op de mens. Sommige toestellen worden bijvoorbeeld automatisch afgesloten worden als ze niet gebruikt worden.

Verschillende systemen van domotica

Er zijn drie verschillende systemen:

  • Het geïntegreerde systeem, waar verschillende gebruikers verbonden worden met elkaar, en slechts één afstandsbediening gebruikt moet worden om de toestellen aan te schakelen.
  • Het centrale systeem: hierbij bevindt de intelligente kern van de domotica zich op één plaats.
  • Het decentrale systeem: elk toestel heeft een eigen intelligente kern. Zo kan je voorkomen dat bepaalde toepassingen niet aansluitbaar zijn.

Er is echter steeds meer vraag naar een standaard systeem, zodat alles op een zelfde systeem toepasbaar is. Doordat er veel verschillende fabrikanten zijn voor hetzelfde product is dit niet zo voor de hand liggend. Toch wordt er steeds meer gestreefd om te werken met een ‘vertaler’ die de standaard kan doen omzetten naar het systeem dat gebruikt wordt. Hierdoor wordt het mogelijk om verschillende apparaten aan te sluiten op een zelfde systeem.