info@ro-home-timmerwerk.nl | +31 (0) 6 455 36 143

Bouwen met SIP panelen

HomeHouten Huis BouwenBouwen met SIP panelen

SIP-panelen zijn een nieuw concept op de Nederlandse markt en het ckomt oorspronkelijk uit Noord-Amerika waar het al jaren met succes wordt toegepast. Deze worden in Canada en vele Noord Amerikaanse landen toegepast vanwege de klimatologische omstandigheden, zowel extreem koude als warmte en de vele hurricanes.

SIP 03

Wat zijn SIP panelen
De term SIP staat voor Structural Insulating Panels. De panelen zijn als volgt samengesteld. OSB-plaat/EPS isolatiemateriaal/OSB-plaat.
OSB staat voor Oriented Strand Board
EPS staat voor Expanded Poly Styrene.

SIP 01

Hoe werkt het?

Omdat plaatjes vaak meer zeggen dan duizend woorden:

SIP 02 SIP 05

Wat is OSB?


Houten flakes worden belijmd en vervolgens in verschillende lagen op elkaar gestrooid, iedere laag dwars op de vorige laag, zodat een maximale sterkte en stabiliteit verkregen wordt. Het materiaal wordt onder hoge temperatuur en druk geperst. Er ontstaat een zeer maatvaste, stevige, duurzaam samengestelde plaat.

SIP 10

OSB geeft u dezelfde kwaliteiten als multiplex, maar tegen een lagere kostprijs.

In Europa bestaat OSB in vier verschillende kwaliteiten, fabrikanten bieden ook varianten aan binnen deze gradatie, bijvoorbeeld geschuurd of ongeschuurd, rechte boorden of tand en groef.

 • OSB/1 voor algemeen gebruik in droge omstandigheden, vooral decoratieve toepassingen.
 • OSB/2 last dragende constructies in droge omstandigheden.
 • OSB/3 last dragende constructies in vochtige omstandigheden.
 • OSB/4 zware last dragende constructies in droge of vochtige omstandigheden

Eigenschappen van OSB

 • Hoge mechanische waarden  (vergelijkbaar met die van multiplex en andere structurele bouwplaten) 
 • Hoge stijfheid
 • Hoge weerstand tegen vervorming, splijten en loskomen van flakes
 • Uitstekende gewicht (sterkte ratio)
 • Indrukwekkende duurzaamheid (hoge afmetingvastheid. Behoudt zeer lang zijn mechanische eigenschappen wanneer ze in de juiste omstandigheden gebruikt worden)
 • Precieze, voorspelbare prestaties (de last dragende eigenschappen komen exact overeen met de op voorhand gestelde eisen)
 • Gemakkelijk te gebruiken (zonder problemen kan OSB gezaagd, geboord, geschaafd en geschuurd worden. Ook mag het genageld, geniet, of geschroefd, zelfs dicht bij de rand zonder deze te splijten. Lijmen, verven en beitsen behoren ook tot de mogelijkheden
 • Foutvrij  (geen knoesten, holtes of zwakke punten)
 • Uitgebreid gamma  (de OSB plaat is te krijgen in een uitgebreid gamma van maten en diktes, geschuurd of ongeschuurd, rechte boorden of tand en groef)
 • Lage ecologische impact (er worden geen volwassen bomen gebruikt in het OSB -productieproces. Alleen dunne stammen afkomstig uit ecologisch beheerde bossen die verantwoord herplant worden, worden gebruikt)
 • Het product zelf is volledig recycleerbaar

Technische specificaties van osb-platen

 • Gebruikelijke dikten:                     9,12,15 en 18 mm.
 • Standaard afmetingen:                 2440×1220 mm, 2500×1250 mm, 5000mmx1250 mm.
 • Brandklasse:                                      D-s2, do (>600kg/m3, minimale dikte 9 mm)
 • Gewicht:                                              600-730kg/m3

Wat is EPS?

EPS is een materiaal dat wij vrijwel dagelijks in ons leven tegenkomen. Het is de afkorting van geëxpandeerd polystyreen, ook bekend als piepschuim, tempex of PS-hardschuim. Het wordt vooral toegepast in isolatiemateriaal, en door haar bijzondere eigenschappen ook als verpakkingen en in de grond-, weg- en waterbouw.

SIP 12

2% Kunststof en 98% lucht

EPS is opgebouwd met miljoenen bolletjes, ook wel parels genoemd. Elke parel telt 3.000 gesloten cellen die met lucht zijn gevuld. Daardoor bestaat EPS uit 2% polystyreen en 98% lucht, wat natuurlijk tot uitstekende isolatie-eigenschappen leidt. En het materiaal is uitermate licht van gewicht, waardoor het heel eenvoudig is te verwerken en simpel te bevestigen.

Volkomen veilig

EPS is niet alleen een prettig materiaal om mee te werken, het is volkomen veilig. Je hebt geen handschoenen, veiligheidsbril, masker o.i.d. nodig. Bovendien neemt het geen vocht op, dus ontstaat geen schimmelvorming. Bij verwerking komen ook geen vezels of stof vrij

Overal toe te passen

EPS is als isolatiemateriaal in het gehele huis toe te passen. Als plaatmateriaal voor de spouw, als ‘broodjesvloeren’, maar ook verwerkt in samengestelde elementen voor het hellende dak en gecacheerd voor het platte dak.

Technische specificaties van EPS-platen

 • Werkende breedte:                       1.190 mm
 • Dikte:                                                    40 t/m 300 mm
 • Lengte:                                                 900 – 15.000 mm
 • Isolatie EPS:                                        Gemodificeerde vlamdovende kwaliteit

Toepassing SIP panelen
Het grote voordeel van dit concept is de snelheid waarmee een woning of chalet gebouwd kan worden waardoor er een aanzienlijke kostenbesparing gedaan kan worden, er een hoge isolatiewaarde bereikt kan worden in combinatie met een sterke constructie en een flexibel systeem dat veel mogelijkheden biedt.

De toepassing van dit concept zijn legio. Of het nu gaat om een passiefwoning, een “standaard’ houten huis, een geisoleerde schuur of een recreatiewoning, SIP-panelen zijn breed inzetbaar.

                                                                                                       SIP 06 SIP 09

Tijdens het in kaart brengen van uw wensen zullen wij u ook informeren over de vele extra mogelijkheden zoals het aanbrengen van rolluiken of zonwering of het plaatsen van led-verlichting in plafond of wand.

Voordelen van SIP panelen

 • Reductie van de bouwkosten
 • Besparing op arbeidskosten met circa 25%
 • Verkorting van de bouwtijd
 • 50% energie-efficienter in combinatie met andere voorzieningen
 • Zeer breed toepasbaar voor zowel standaard woningen als passiefhuizen

De kostenbesparing zit niet zozeer in de materiaalkosten Een huis in SIP-panelen kan strak in elkaar gezet worden. Er zijn weinig naden en kieren waardoor er weinig energie verloren kan gaan wat gunstig is voor de energieprestatie en de energierekening. Door de combinatie van constructief, isoleren en en oppervlakte zijn er minder handelingen nodig waardoor de productietijd en opbouwtijd sterk gereduceerd wordt. Dit kan leiden tot een besparing van wel 25% op de arbeidskosten t.o.v. houtskeletbouw.

Mogelijkheden
Hoewel wij normaal gesproken een woning opleveren met  minimaal de buitenwandbekleding inclusief ramen en deuren en dakbebedekking bestaat er ook de mogelijkheid om alleen de SIP-panelen te leveren. Dit houdt in dat alleen de SIP-panelen voor de binnen- en buitenmuren, de dakpanelen, en de benodigde bevestigsartikelen voor montage van de SIP-panelen worden geleverd. De panelen zijn vooraf voorzien van de deur- en raamopeningen).

Levering van alleen de panelen houdt in dat u zelf verantwoordelijk bent voor de montage van de panelen, de bekleding van binnen- en buitenwanden, de dakbedekking, de installatiewerken, de deuren en ramen, funderingswerkzaamheden.

Bij SIP-constructie kunnen in de aangebrachte deur- en raamgaten de gewenste deuren en ramen worden voorzien. Wij kunnen zowel standaard ramen leveren maar ook passieframen in zowel hout en kunststof. De kunststof profielen zijn voorzien van een prachtige houtstructuur. Graag informeren wij u over de mogelijkheden.

SIP 07