info@ro-home-timmerwerk.nl | +31 (0) 6 455 36 143

Belangrijke informatie

HomeInformatieBelangrijke informatie

Wie op zoek gaat naar een bedrijf dat gespecialiseerd is in het bouwen van houten huizen en chalets moet rekening houden met een aantal aandachtspunten. Zo is het zonder meer verstandig om bij meerdere leveranciers/bouwers uw licht op te steken of informatie op te vragen. Dit kan tegenwoordig makkelijk per email. Zo kunt u meerdere leveranciers met elkaar gaan vergelijken. Daarbij kan gelet worden op diverse punten. Bijv.

 • Hoe is de houding van de verkoper?
 • Welke informatie krijg ik?
 • Hoe is de informatie qua inhoud die mij vertelt wordt?

Doordat  men veelal weinig of geen kennis heeft van het bouwen van houten huizen en houten chalets kan dat soms een valkuil zijn.  Voor het bouwen van een houten huis of houten chalet is specifieke vakkennis en vakmanschap nodig. Ook in het voortraject dienen diverse vragen beantwoord te worden. Zo is het belangrijk dat er bijv. gelet wordt op de locatie ivm luchtvochtigheid. Hoe is de ligging van het kavel? Staan er veel bomen in de buurt? Ligt het aan het water? En zo zijn er nog veel meer belangrijke vragen die gesteld en beantwoord moeten worden.

En hoewel bovenstaande vragen zoals locatie en ligging etc van belang zijn, dat geldt niet minder voor uw einge specifieke wensen die zeer belangrijk zijn. Het moet tenslotte uw woning of chalet worden en niet die van de opdrachtnemer. Let er daarom op of er goed naar u geluisterd wordt. Worden de aangedragen zaken door de verkoper goed onderbouwd? Of probeert men alleen maar zo snel mogelijk wat te verkopen voor de omzet en daarbij de kwaliteit uit het oog verliezend?

Garantie is ook een belangrijk punt bij de aanschaf van een houten huis of houten chalet. Durft men u een garantie te geven? Of is het na de oplevering dat de relatie beeindigd is? Uiteraard is dat pas veelal achteraf te zien maar dan is het vaak te laat.

Bij het opvragen van informatie bij verschillende bedrijven zal het dus gebeuren dat u voor een zelfde soort woning of chalet meerdere offertes ontvangt en u behoorlijke verschillen in prijzen terugziet van de verschillende aanbieders. Een keuze op basis van de laagste prijs ligt is menselijk maar niet altijd wenselijk. De meeste mensen willen kwaliteit voor een zo laag mogelijke prijs. Op basis van de ontvangen informatie van de diverse bedrijven zult u verdere stappen gaan ondernemen. Aan u de taak om de verschillen te overwegen en uit te zoeken. Voorkom dat u appels met peren gaat vergelijken. Voorkomen is beter dan genezen en goedkoop is dan veelal duurkoop. Met daarbij de kans dat u een dure teleurstelling rijker bent.

Om u een voorbeeld te geven van een reparatieaanvraag onderstaand voorbeeld zo uit de praktijk. Een echtpaar had een bestaand houten huis gekocht met herkomst noord-europa. De woning zat keurig in de verf en leek goed onderhouden. Totdat na een aantal jaren bleek dat de wandopbouw technische mankementen vertoonde en de hoeken compleet verrot waren en wat dan ook zichtbaar was. Een groot probleem voor deze mensen en uiteraard een flinke ontgoocheling. Dit had een droomhuis moeten zijn maar  werd een spookhuis. De reparatiekosten waren navenant. Het probleem van deze woning was de slechte kwaliteit in wandopbouw.

Belangrijke aandachtspunten bij houtskeletbouw:

 • Het houtskeletframe dient behandeld te zijn met een brandvertragend middel? Zo niet, dan kan dat gevolgen hebben voor een verzekering. Omdat een verzekering bij het afsluiten hiervan dit niet altijd vermeldt terwijl het wel in hun algemene voorwaarden staat loopt u het gevaar bij een calamiteit niets uitgekeerd te krijgen vanwege het feit dat niet is voldaan aan bijv. brandvertraging.
 • Met welke balkmaten wordt het skeletframe opgebouwd? Deze zijn bepalend voor de sterkte van de woning.
 • Let op dat de buitenwanden aan de buitenzijde worden voorzien van een ventilatiespouw. Dit voorkomt dat het hout vochtig wordt. Door de spouw wordt het vocht gereguleerd.
 • Wat is de dikte van het skeletframe? Dit heeft niet alleen te maken met de sterkte van de woning of het chalet maar heeft ook te maken met de isolatiewaarde en geluidsisolatie!
 • Worden de elektrakabels door een extra spouw geleid in de wand of worden deze gewoon tussen de isolatie gepropt? Dit geldt uiteraard ook voor waterleidingen! Een scheiding van de kabels en leidingen middels een spouw ten opzichte van de isolatie heeft natuurlijk veruit de voorkeur.
 • Worden er damp-open en damp-remmende folie’s gebruikt? Dit is erg belangrijk voor de vochtregulering in de wanden.
 • Zijn de balken van de verdiepingsvloer(en) stevig genoeg uitgevoerd? Als deze niet sterk genoeg zijn kan dit flinke gevolgen hebben. In eerste instantie zult u daar geen last van hebben maar als u er eenmaal woont en de vloer blijkt te veren en niet goed te isoleren dan heeft u een groot probleem.
 • Het skeletframe moet zelf helemaal dicht zijn zodat er geen vocht kan binnendringen of ongedierte. Als er vocht kan binnendringen kan het isolatiemateriaal aangetast gaan worden met mogelijke ongewenste geuren die uw huis binnendringen en een afnemende isolatiewaarde. Ook ongedierte is uiteraard niet gewenst.
 • Zelfbouw van het houtskeletbouw is een hele uitdaging. Dit kunt u beter door specialisten  laten uitvoeren. Hierdoor behoudt u tevens garantie  op de constructie.
 • Het tekenwerk kan bij voorkeur gedaan worden door een architect of constructeur die bekend is met houtskeletbouw. Een architect die bekend is met de traditionele bouw in steen houd waarschijnlijk geen rekening met de specifieke eigenschappen bij houtskeletbouw.

 

Belangrijke aandachtspunten bij houtstapelbouw:

 • Met welke diameters wordt er gebouwd? Erg belangrijk is dat er een goede diameter gekozen wordt in verband met de bestemming. Als u er alleen zomers in verblijft in bijv. een vakantiechalet kan er worden volstaan met een kleinere diameter. Gaat u er ook ‘s winters in verblijven dan is een grotere diameter aangeraden en dienen de stammen onderling ook geisoleerd te zijn.
 • Waar komt het hout vandaan? Er zijn bedrijven die werken met hout uit de buurt van tsjernobil en dat wilt u vast niet hebben in uw droomhuis of droomchalet.
 • Kan er een certificaat overlegd worden? Heeft het hout een (FSC) keurmerk?

U ziet het: let op met wie u in zee gaat. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.