info@ro-home-timmerwerk.nl | +31 (0) 6 455 36 143

7. Is een houten woning hitte-en vuurbestendigheid?

HomeFAQ7. Is een houten woning hitte-en vuurbestendigheid?

Brand is waarschijnlijk het eerste wat bij u opkomt als u aan houten huizen denkt. Toch moet u weten dat de aanwezigheid van hout de brand niet zal doen versnellen. Het is namelijk zo dat de structuur van het gebouw geen rol speelt bij het ontstaan van een brand, maar wel het meubilair, de gordijnen, elektrische toestellen of verwarmingstoestellen. Wist u trouwens dat hout geleidelijk aan verkoolt in geval van brand? Dit natuurlijke proces zorgt ervoor dat er een verkoolde laag ontstaat aan de buitenkant van het houten skelet waardoor deze zichzelf beschermt tegen het vuur. Deze laag vormt op zijn beurt een beschermlaag tegen het verder branden.

Een houten constructie heeft bovendien als voordeel dat het niet gemakkelijk instort terwijl dat bij andere soorten gebouwen, zeker bij stalen! gebouwen, wel degelijk het geval is.

Bovendien kan een stalen of betonnen structuur instorten en een houten constructie niet.

Een houten huis is om bovenstaande redenen niet per definitie brandgevaarlijker en onveiliger dan een traditioneel huis.Ook al doet het in eerste instantie anders vermoeden.

Daardoor is er meer tijd om de mensen uit een brandend huis te evacueren. Bovendien komen er bij brand van hout weinig giftige gassen vrij.