info@ro-home-timmerwerk.nl | +31 (0) 6 455 36 143

5. Hoeveel onderhoud vraagt een houten woning?

HomeFAQ5. Hoeveel onderhoud vraagt een houten woning?

Net zoals bij een stenen huis heeft ook een houten huis onderhoud nodig. In een houten woning zitten ook houten kozijnen en deuren en deze hebben wel hun onderhoud nodig evenals de buitenmuren. Wat heel belangrijk is bij het lakken of beitsen van uw houten woning of houten chalet is het volgende. Let op dat u een ademend systeem kiest. Zo niet, dan heeft u binnen de kortste keren grote problemen. Het water dat misschien ongewenst binnenkomt moet wel kunnen verdampen. En het vocht wat er nog in zit moet ook kunnen verdampen. Dat het hout nat wordt is geen enkel probleem. Als het hout maar kan ademen en niet wordt afgesloten  met een dichte laklaag.

Ook details zijn belangrijk. De delen van houten planken en balken die in contact kunnen komen met de buitenlucht worden vooraf behandelt. Van de planken aan de buitenzijde wordt zowel een buitenzijde als de onder en bovenzijde behandeldt. Zo blijven de ruimtes tussen de balken ook goed beschermt tegen vocht.

Na voltooiing van de bouw wordt het huis doorgaans nog min 2x in zijn geheel gebeitst of geschilderd. Bij het gebruik van halfdekkende beits is het raadzaam om de de woning zo om de 4 tot 7 jaar opnieuw in de beits/verf te zetten.

Volledig transparante beits is minder beschermend en zal vaker opnieuw aangebracht moeten worden. Maar…zelfs al zou u de buitenkant van de houten woning helemaal niet behandelen en onbewerkt laten, dan nog zal het bouwwerk nog zeker tientallen jaren staan.

Dit zijn globale richtlijnen; de locatie en de weersomstandigheden ter plaatse bepalen de exacte tijds-intervallen. Het is altijd aan te raden jaarlijks een inspektie te doen en eventuele kleine scheurtjes of kiertjes welke kunnen ontstaan door het ‘zetten ‘van het hout ,direct dicht te beitsen/schilderen Verder zullen in het begin af en toe ramen en/of deuren moeten worden versteld die door het ‘zetten’ van het hout zijn gaan klemmen.