info@ro-home-timmerwerk.nl | +31 (0) 6 455 36 143

4. Is een houten woning duurzaam?

HomeFAQ4. Is een houten woning duurzaam?

Voor het bouwen van een houten woning is veel minder energie nodig dan voor een zelfde huis in steen. Houtbouw is een sector die eigenlijk de minste energie vraagt. Ter vergelijking: bij het produceren van een houten huis is tot wel 7x minder energie nodig dan bij een zelfde huis in baksteen.

Duurzaamheid heeft de laatste jaren veel een betekenis gewonnen. Het gaat meer en meer een rol spelen in de samenleving. Ook in de houtbouw gaat duurzaamheid steeds meer een rol spelen en dat is terecht. Hout is een natuurproduct en we moeten zorgvuldig met die natuur omgaan. Met duurzaam bouwen willen het milieu dan ook zo min mogelijk belasten. De overheid gaat ons hierin veelal voor en heeft de regels voor duurzaam bouwen behoorlijk verscherpt. Zeker in de woningbouw worden forse eisen gesteld. Maar hoewel deze eisen hoog zijn is het wel te realiseren. Maar als we met duurzaam bouwen een steentje kunnen bijdragen aan het milieu dan doen wij daar graag aan mee.

Bij duurzaam bouwen moet u denken aan allerlei regelgeving voor energieverbruik, bouwmethoden, toepassing van materialen, afvalverwerking etc. Wij beginnen met duurzaam bouwen met onze houtkeuze voor goedgekeurd hout*. Zie onder. Maar niet alleen het hout is belangrijk. Om aan de regelgeving te voldoen mbt isolatiewaarden kunnen wij met onze houtskeletbouw makkelijk variëren in wanddikte waardoor we dikkere isolatielagen kunnen toepassen. Ook hebben wij kennis van zonne-energie, wtw-installaties, aardkorven, isolerende glassoorten etc. Al deze zaken kunnen wij moeiteloos inpassen in onze bouwsystemen. In de loop der jaren hebben wij als bedrijf zeer veel ervaring opgedaan met duurzaam bouwen. Wij adviseren u daarom graag over de vele mogelijkheden.