info@ro-home-timmerwerk.nl | +31 (0) 6 455 36 143

24. Hoe goed is een houten woning geisoleerd?

HomeFAQ24. Hoe goed is een houten woning geisoleerd?

Isolatie is een belangrijk onderdeel van de woning. Hoe beter het huis is geisoleerd hoe minder stookkosten. Door het principe van houtskeletbouw is een dergelijke woning variabel in dikte. De “standaard’ houtskeletbouw woning is bij ons zodanig ontworpen dat deze voldoet aan het bouwbesluit. De “standaard” isolatiedikte is 15 centimeter. Wie een passiefhuis wil of een energieneutrale woning moet denken aan circa 30cm isolatie voor de wanden en circa 40cm voor het dak. Bij dergelijke huizen speelt niet alleen de dikte een rol maar ook de kiering. Deze huizen moeten zo goed mogelijk kierdicht gemaakt worden wat voor een groot deel met folie en tape gedaan wordt. Door het verhogen van de isolatiedikte in combinatie met andere aandachtspunten is het zeer goed mogelijk om een een EPC-waarde van 0.4 te komen. Een goed geisoleerde woning blijfts ’s zomers aangenaam koel en is in de snel opgewarmd met relatief weinig tot zeer weinig energieverbruik.

Wat veel mensen niet weten is dat hout een uitstekende warmte-isolatie heeft dat wel zes keer hoger is dan bij de traditionele woningen in baksteen en tot wel twaalf maal hoger dan bij betonbouw. Bij een stenen huis dat ’s winters opgewarmd wordt zullen de wanden eerst opgewarmd worden. Een deel van de warmte wordt dus opgenomen door de muren. Bij een houtskeletbouwwoning wordt de binnenlucht meteen opgewarmd. Dit komt omdat hout veel minder massa heeft dan steen.

Wanneer een stenen huis in de winter wordt opgewarmd, nemen de wanden eerst een groot deel van de warmte op. Bij houtbouw wordt de binnenlucht echter meteen verwarmd, omdat hout veel minder massa heeft dan steen. In combinatie met goede isolatie, resulteert dit in een warm huis in de winter en een lagere energierekening. In de zomer is een houten huis, door deze redenen, juist koel. Anders dan stenen, houdt het hout zelf nauwelijks warmte vast, waardoor de woning snel afkoelt.

In welke mate een woning geisoleerd moet worden of duurzaam moet zijn hangt af van de specifieke wensen cq voorgeschreven eisen. Op sommige bouwkavels moet een woning dan voldoen aan een bepaalde EPC waarden. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden die u kunt vinden op deze website onder “duurzaam bouwen”.